Dava,ilgili mahkemeye verilecek dilekçe ile açılır. Dava açarken dava harcı ve gider avansının peşin olarak mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.

Dava dilekçesinde, mahkemenin adı, davacı ile davalının kimlik ve adres bilgileri, varsa tarafların kanuni temsilcisinin kimlik ve adres bilgileri, dava konusunun değeri, dava konusu hakkında açıklamalar, talep sonucu, ilgili kanun maddeleri ve deliller bulunmalıdır. Bu hususların eksik olması halinde hakim davacıya eksiklikleri tamamlaması için bir haftalık süre verebileceği gibi, bazı önemli hususların eksikliği halinde dilekçe hiç dikkate alınmayabilir.

Her dava konusuna göre ayrı mahkemede açılır. Bu mahkemelere görevli mahkeme denir. Örn: boşanma davasında Aile Mahkemesi, İşe iade davasında İş Mahkemesi, İzale-i Şuyu davasında ise Sulh Hukuk Mahkemesi görevli mahkemedir.

Davaların hak düşürücü süresi ve ya zamanaşımı süresi vardır. Bu süreler davadan davaya değişiklik göstermektedir. Ancak kanunlarda aksine düzenleme olmadıkça her alacak 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Bazı alacaklarda bu süre 5 yıl olabilmektedir. Bu sürelerin geçirilmesi ile dava açılamaz ve ya açılmış ise karşı tarafın itirazı ile dava reddedilebilir. Ancak belli davalarda zamanaşımı yoktur, yani herzaman açılabilir. Örn: Muris Muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davaları her zaman açılabileceği gibi velayet davaları da velayet altındaki çocuğun 18 yaşına gelmesine kadar herzaman açılabilir.

Hayır, hukukumuzda avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak, bir davanın başından sonuna kadar eksiksiz şekilde yürütülmesinin çeşitli zorlukları vardır. Her dava farklı kurallara tabiidir. Davalar karara bağlandıktan sonra üst mahkemelere intikal ettirilebilir. Yıllar süren bu süreci hukuk eğitimi almamış bir kişinin yürütmesi pek sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle davayı avukatın yürütmesi gerekir diyebiliriz.

Belli hukuki meseleler arabuluculuk yöntemi ile mahkemeye gidilmeden önce ve ya mahkeme sürecinde çözülebilir. Birçok özel hukuk uyuşmazlığında (Örn: işçi-işveren uyuşmazlıkları, kişiler arası para ve tazminat alacakları, evsahibi-kiracı uyuşmazlıkları, miras ve gayrimenkul uyuşmazlıkları vb.) arabuluculuk yöntemi kullanılabilmektedir.Büromuz avukatlık ve danışmanlık hizmetinin yanı sıra arabuluculuk hizmeti de sunmaktadır.